perjantai 13. heinäkuuta 2012

Kokemuksia ja ajatuksia Raspberry PI:stä

Raspberry PI on 25$ arvoinen tietokone, jonka alkuperäisenä ideana on ollut luoda kone, jolla kaikki maailman lapset voivat harjoitella ja oppia ohjelmointia. Ongelmanahan nykyisin tietotekniikan opetuksessa on se, että kaikilla on tietokone ja tietokoneille saa valmiina kaikki ohjelmat joita voi edes kuvitella tarvitsevansa, jolloin itse tekeminen ja tekemällä oppiminen jäävät vähemmälle. Raspberry PIn käyttäminen missään oikeassa opetuksessa taitaa olla melko vähäistä ja se onkin ehkä enemmän teknologianörttien lelu. Tähänkin tehtävään se soveltuu hyvin, koska laitteesta löytyy esimerkiksi GPIO (General Purpose Input/Output), joka avaa laitteelle hyödyntämiskohteeksi vaikkapa erilaiset elektroniikkaprojektit.

Tilasin oman Raspberryni joskus maaliskuun 2012 alkupuolella ja posti toi sen Britanniasta heinäkuun alkupuolella. Ensimmäinen ajatus koneesta oli, että "se on pieni". Kokoa koneella on vähän enemmän kuin luotto- tai pelikortilla. Koska kone on hyvin halpa, sen mukana ei tule mitään ylimääräistä. Jotta koneen saa toimimaan, täytyy nurkista löytyä näppis, hiiri, SD-muistikortti sekä komposiitti- tai HDMI-kaapeli jolla laitteen voi kiinnittää näyttöön tai telkkariin. Lisäksi tarvitaan virtalähde, jollaiseksi sopii esimerkiksi Samsung Galaxy S2 -puhelimen laturi. Näillä pääsee alkuun.

Kun kaikki tarvittava on saatu haalittua kasaan, on muistikortille asennettava käyttöjärjestelmä. Itse kirjoitin kortille Debian Squaaze -distron. Muistikorttini oli halvinta mallia ja siten myös hitain, joten kesti jonkin aikaa että järjestelmä oli saatu kirjoitettua kortille.

Kun käyttöjärjestelmän on saanut kirjoitettua muistikortille, on aika kytkeä kiinni kaikki tarvittavat kaapelit. Kun virtalähteen kytkee koneeseen kiinni, kone boottaa linuxin komentoriville. startx käynnistää graafisen kilkkeen, jos haluaa sellaista käyttää. Debian jakelun mukana tulee lähes kaikki peruskäytössä tarvittavat jutut, joskin pääpaino on opetuskäyttöön suunnitelluissa sovelluksissa - johtuen laitteen alkuperäisistä käyttötarkoituksista.

Palataan vielä laitteen alkuperäiseen tarkoitukseen: "luoda niin halpa kone, että sen avulla lapset ympäri maailman voisivat oppia ohjelmoimaan". Raspberry PI on tähän mielestäni erinomainen. Mielestäni koulujen täytyisi opetussuunnitelmissaan hyödyntää juuri tälläistä teknologiaa iPadien, älytaulujen sekä Microsoft Officen käytön harjoittelun sijaan. Kun oppilaat pääsevät tekemään itse, oppivat he enemmän kuin valmiiden ratkaisujen äärellä. Vaikka "työelämässä tarvittavat taidot" ovatkin tärkeitä, uskallan kyseenalaistaa sen että peruskoulussa (tai edes lukiossa) tarvitsisi oikeasti opetella näitä taitoja. Kun jokainen pääsisi itse kokoamaan, kokeilemaan ja koodailemaan oman laitteen kanssa, niin tietotekniikkaa oppisi ja ymmärtäisi paremmin. Antaa kersojen käyttää kotona uusinta teknologiaa ja opiskellaan koulussa sitä mikä on tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti